hirek

A komposztálás

A komposztálás és talajtakarás jelentősége

Bár a komposztálásról már volt szó, sohasem lehet róla eleget beszélni. Háztartásunkban, kertünkben rengeteg zöldhulladék keletkezik, ősszel pedig ott a sok nyesedék, lomb… Legjobb, ha ezeket helyben kezeljük, így nem kell a kukába tömni, elégetni, vagy elszállíttatni ezt a típusú hulladékot. Egy kis elszántsággal könnyedén tudjuk komposztálni ezeket, azaz termőfölddé alakítjuk a különböző szerves anyagokat. Komposztálhatók a különféle zöldségek, szárak, levelek, olajos magvak, csonthéjak, kávé, tea, fűszer- és gyógynövények, tojáshéj, vágott virágok, szobanövények, festetlen-, fehérítetlen natúr papír, lomb, levágott fű, gally, növénynyesedék, faforgács, szalma, faapríték, fahamu …
A komposztálás során tulajdonképpen egy természetes körfolyamatot utánozunk. A folyamat során a szerves hulladékból, a növények számára felvehető tápanyagot tartalmazó, magas humusz tartalmú komposzt keletkezik.
A komposztálást úgy végezzük, hogy a megfelelő hozzávalókat, a megfelelő arányban belekeverjük a készülő termékbe, így tökéletes eredményt kapunk.

Öntözés – mit – mivel - hogyan?

Lassan véget ér a nyár, sokan elgondolkodnak azon, hogy jövőre, hogyan lehetne hatékonyabban öntözni kertjüket. A kánikulában, szárazság idején, amilyen most is volt, kertünk növényei is bőséges víz után szomjaznak. Ha szeretnénk, hogy kertünk üde és zöld oázis legyen az év legmelegebb hónapjaiban is, s a virágok ne kókadozzanak, hűsítésükről illetve a magas fokú párolgás miatt a kellő vízpótlásról gondoskodnunk kell.
Minden növénynek más a vízigénye, éppen ezért merül fel a kérdés, mikor, hogyan, és mivel locsoljunk?

Friss zöldségek, ízletes gyümölcsök

Friss zöldségek, ízletes gyümölcsök- avagy milyen zöldségeket és gyümölcsöket  ültessünk és hogyan?

Előző hónapban a zöldségeskert fontosságáról beszéltünk és nagy vonalakban ismertettük a létrehozásához szükséges dolgokat. Most megnézzük hogyan és mit ültessünk?!
A saját kertünkből szedett zöldség, gyümölcs mindig friss, ezáltal sokkal ízletesebb, zamatosabb, össze sem lehet hasonlítani a boltban vagy zöldségesnél vásárolttal. Azokat már a teljes érettség elérése előtt leszedték a szállíthatóság és eltarthatóság miatt, így az íz anyagok sem tudtak teljesen kialakulni. Továbbá azt sem lehet tudni, milyen kémiai anyagokat tartalmaznak, amely a permetszerekből és műtrágyákból kerülhetett bele, ezért nagyon fontos a házi termesztésű zöldség. Ahol kisgyermek van, ott főleg nem mindegy milyen ételeket eszik, mivel manapság annyi az allergiás megbetegedés, ami főleg a szervezetben levő sok kémiai anyagra vezethető vissza.
Mit várhatunk a konyhakerttől?

A négy évszakos kert

Sokan álmodnak olyan kertről, amely minden évszakban folyamatosan változik, és új dolgokkal gyönyörködtet. Legyen szó virágokról, amelyek színekbe öltöztetik a kertet, illetve fákról, cserjékről, melyek a virágszegény hónapokban vesszőjükkel, kérgükkel, termésükkel díszítenek. Ha jól válogatjuk össze növényeinket, kertünk minden évszakban új arcát mutatja.

Legyen zöldségeskertünk!

 Az idősebbek biztosan emlékeznek arra, hogy bármekkora méretű volt régen egy kert, mindig jutott benne hely zöldségnek-gyümölcsnek. Ez sajnos mára már elfelejtődött, mivel az emberek rohannak, a világ felgyorsult. Mindenki a legjobbat szeretné adni gyermekeinek, unokáinak. Ki ne szeretne egészségesen élni?
A médiából folyamatosan azt halljuk, hogy mennyi vegyszert, kémiai anyagot viszünk be a szervezetünkbe. Ez ellen legegyszerűbben úgy védekezhetünk, ha saját kertünkben zöldségeket, gyümölcsöket termelünk. Hozzunk létre egy kis zöldségeskertet!

Védekezzünk?!

Mivel a tél idén is elmaradt, sajnos nagyon sok kártevő, kórokozó telelt át, amik ellen így vagy úgy de védekeznünk kell.
A növényvédelem nem a permetezéssel, hanem a kártevők, a kórokozók felismerésével kezdődik. Mindenekelőtt tehát azt kell tudnunk, mi ellen védekezünk.
Érdemes először egyszerű, ártalmatlan védekezési módokkal kezdeni. Ilyen például a helyes művelésmód. Bizonyos esetekben az állomány ritkítása, a szellőztetés, vagy a kapálás is jót tehet. A türelemmel végzett mechanikai védekezés sokat segíthet: a fertőzött növényi részek levágása, a kártevők összegyűjtése, megsemmisítése ezek sorában a legfontosabb.

Füvesítsünk!-A szép gyep titka

A kert talán legfontosabb eleme a fű, mert ez adja meg a kert karakterét. Ha szép a gyepünk, mindenki a csodájára jár. Azt azonban tudnunk kell, hogy ahhoz, hogy igazán szép füvünk legyen nagyon sok munkára, odafigyelésre és időre van szükség.
Lassan elmúlik a kánikula. Az ősz kedvező időszak a gyep telepítésére, mivel a fű, az esőzések hatására megfelelően be tud gyökeresedni. El kell döntenünk, hogy azonnal szép felületet szeretnénk, vagy van időnk kivárni, amíg kinőnek a fűszálak. Első esetben a gyepszőnyeg telepítése javasolt, ami ugyan egy kissé drágább, viszont azonnali eredményt ad. Ezt tekercsben méterre, négyzetméterre lehet megvásárolni kertészetekben, termelőknél. Itt nagyon figyelni kell arra, hogy a megvásárlás után mielőbb leterítsék, mert gyorsan kiszárad és utána már nehezen jön helyre. A gyepszőnyeg telepítésnél, a megelőző műveletek azonosak a fűmagvetéshez szükségesekkel.
A másik lehetséges módszer, mely viszonylag újnak számít, az a hidrovetés. Ez a művelet egy gép segítségével történik, egy tömlőn keresztül juttatják ki a fűmagot, trágyát, nedvességmegtartó anyagot. Előnye, hogy a kelő fű nem szárad ki és egyenletesebb lesz. A gyepszőnyegterítésnél valamivel olcsóbb az ára. Érdemes utánanézni ennek is…
Végül, de nem utolsó sorban a hagyományos vetés a legelterjedtebb, melyet otthon mindenki házilag meg tud oldani, ha néhány szempontot figyelembe vesz. Álljon itt néhány hasznos tanács, pontokba rendszerezve:

Hogyan alakítsunk ki madárbarát kertet?

Madárcsicsergős jó reggelt!- Avagy hogyan alakítsunk ki madárbarát kertet

Ki ne szeretne madárcsivitelésre ébredni, és gyönyörködni a kis madarakban?!

Ez bármelyik kertben megoldható, sőt még egy kis teraszon is, ha néhány szempontot figyelembe veszünk:

- a megfelelő növényzet telepítése

- madáretető-itató kihelyezése

- madárodú kihelyezése