A négy évszakos kert

Sokan álmodnak olyan kertről, amely minden évszakban folyamatosan változik, és új dolgokkal gyönyörködtet. Legyen szó virágokról, amelyek színekbe öltöztetik a kertet, illetve fákról, cserjékről, melyek a virágszegény hónapokban vesszőjükkel, kérgükkel, termésükkel díszítenek. Ha jól válogatjuk össze növényeinket, kertünk minden évszakban új arcát mutatja.


A legjobban várt évszakunk talán a tavasz, amely a hosszú, komor tél után virágba borítja kertünket:
A hóolvadás után elsőként bukkan elő, kis sárga virágaival a téltemető . Utána beindul a természet, és folyamatosan jönnek az újabb hagymás növények: a hóvirág, a különböző színű krókuszok , a csillagvirág, a jácint, a nárcisz, a tulipán, a díszhagyma, és még sok érdekes hagymás növény. Mindezeket kombinálva a kétnyáriakkal (árvácska, nefelejcs), hosszúra nyújthatjuk a tavaszi virágzást a kertben. Arra azonban mindig figyeljünk, hogy bármit ültetünk, igyekezzünk nagyobb foltokat kialakítani belőlük, mert a virágok nagy tömegben mutatnak igazán. Cserjék alá nagyon ideálisak a hagymások, mert amikor a bokor még ki sem hajtott, ezek a növények már megszínesítették a kopár bokoraljat. A hagymásokon kívül erre a célra kiválóan alkalmas a kankalin, amely napjaink nagy slágernövénye, illetve az ibolya, amely nemcsak látványával, hanem csodás illatával is elkápráztat bennünket.
Összeültethetjük őket korán virágzó cserjékkel is: varázsmogyoróval, kikeleti bangitával, és téli jázminnal. Ezek bokrok már az enyhébb teleken is el kezdenek virágozni. Ha alájuk, színben illő hagymásokat ültetünk, nem marad el a siker. (Pl. a kék csillagvirág mindegyikkel jól mutat.)
A korán virágzó cserjék után jönnek a látványos aranyvesszők,díszbirsek, magnóliák, a tavasszal virágzó gyümölcsfák, díszfák, amelyekből csoportokat kialakítva, vagy szoliterként ültetve, rendkívül látványos hatást érhetünk el.
A nyár a virágáradatról szól, akár az egynyáriakról, az évelőkről, a cserjékről, vagy a fákról beszélünk . A nyáron virágzó cserjék alá is érdemes velük harmonizáló hagymásokat ültetni. Az egynyáriak közül talán legismertebb a muskátli, petúnia, büdöske, ezek a virágok akár az első fagyokig díszítenek.
 Mindenki nagy kedvence a rózsa, amely sokoldalú felhasználhatóságának, látványos virágainak, és illatának köszönheti népszerűségét. Lehet talajtakaróként, sövényként, és szoliterként ültetni, de fel is futtathatjuk egy pergolára, ahová kiülve gyönyörködhetünk virágzásában és illatában.
A nyáron virágzó cserjék közül a lepkék kedvence a nyári orgona, amely egész nyáron odacsalogatja a pillangókat a kertünkbe. A hortenzia árnyékosabb helyeken is jól érzi magát, virágait később meg tudjuk szárítani, és felhasználhatjuk dekorációs célokra.
Egész nyáron át virágzik a mályvacserje, amely sövényként is jól mutat.
Az évelők közül a kúpvirág, a lángvirág a csillagfürt, a sásliliom, az íriszek, és még sok más évelő növény lehet kiegészítője kertünknek.
Ahogy telik az idő, a fák levelei különféle színeket öltenek, és beköszönt az ősz. A sárga, a narancs, és a vörös lombú fák, cserjék különösen látványosak. Szépen színesedik sok juhar, a fanyarka, a díszcseresznyék, a somok, a galagonyák, a díszalmák, az ecetfa, nekünk csak ki kell választanunk a számunkra legfelelőbbet.
A tavasszal virágzó fák, cserjék, ősszel megmutatják pompás termésdíszeiket: a díszalmák,(19. kép) a galagonyák, a berkenyék, piros, sárga termései, a madarak kedvencei lesznek. A lilabogyó különleges színű bogyóival díszít. A cserjék közül a madárbirs, a tűztövis, a fagyal, és a borostyán, kitűnő eledelt biztosít a madaraknak a tél folyamán.
Ilyenkor mutatnak legjobban a díszfüvek lenyűgöző kalászaikkal, ekkor virágzik az őszirózsa, a krizantém (21. kép). Mindezeket színesedő levelű növényekkel kombinálva, különleges hatást érhetünk el.
Télen fontos szerep jut az örökzöldeknek, amelyek érdekes struktúrájukkal egyedivé teszik a kertet.
A levelek lehullása után előbukkannak a mutatós kérgek, és a színes vesszők. Egyes termések hosszú ideig a növényeken maradhatnak: pl. a csipkebogyón, a borbolyán, a dérbabéron.
A somok, juharok, füzek között kimondottan dekoratív vesszőjű fajtákat is találunk (piros, sárga, narancs). Kérgükkel díszítenek a nyírek, a platán, és egyes juharfajták. A csavartmogyoró érdekes kinézetével hívja fel magára a figyelmet, amely a hóval borított kert igazi látványossága.
Enyhébb teleken a hunyor már korán kivirágzik, illetve a kikeleti bangita, a varázsmogyoró és a téli jázmin is kinyitja virágait, előrevetítve a tavaszt.
Amint látjuk, csak megfelelően kell össze válogatnunk a növényeket, és minden évszakban találunk a kertben látnivalót, ami miatt érdemes kimennünk a szabadba, és megcsodálnunk.