A komposztálás

A komposztálás és talajtakarás jelentősége

Bár a komposztálásról már volt szó, sohasem lehet róla eleget beszélni. Háztartásunkban, kertünkben rengeteg zöldhulladék keletkezik, ősszel pedig ott a sok nyesedék, lomb… Legjobb, ha ezeket helyben kezeljük, így nem kell a kukába tömni, elégetni, vagy elszállíttatni ezt a típusú hulladékot. Egy kis elszántsággal könnyedén tudjuk komposztálni ezeket, azaz termőfölddé alakítjuk a különböző szerves anyagokat. Komposztálhatók a különféle zöldségek, szárak, levelek, olajos magvak, csonthéjak, kávé, tea, fűszer- és gyógynövények, tojáshéj, vágott virágok, szobanövények, festetlen-, fehérítetlen natúr papír, lomb, levágott fű, gally, növénynyesedék, faforgács, szalma, faapríték, fahamu …
A komposztálás során tulajdonképpen egy természetes körfolyamatot utánozunk. A folyamat során a szerves hulladékból, a növények számára felvehető tápanyagot tartalmazó, magas humusz tartalmú komposzt keletkezik.
A komposztálást úgy végezzük, hogy a megfelelő hozzávalókat, a megfelelő arányban belekeverjük a készülő termékbe, így tökéletes eredményt kapunk.


A komposztálás mesterhármasa:
•    hulladékcsökkentés
•    tápanyag utánpótlás
•    testmozgás, öntevékenység


A komposzt előállítása: 

Helyezzünk el kertünkben egy komposztáló edényt, vagy a komposztálásra alkalmas eszközt (fa keret, fémháló, műanyag siló, stb.). Ebbe töltsük a kertben lenyírt és összeszedett füvet, a háztartásban keletkező szerves hulladékot. Alul laza ágak, felette a kerti hulladék, majd a háztartási maradványok. Mindig keverjük a különféle részeket.
A komposztálás 4 szakaszra  osztható:
- bevezető szakasz ( rétegek egymásra helyezése)
- hőszakasz ( hőkedvelő gombák elszaporodása)
- közepes hőmérsékletű szakasz ( átalakulási folyamat)
- kihülés ( érési szakasz)


Nincs szükség tehát az avarégetésre, inkább komposztáljunk. Az otthoni komposztálással tehát nemcsak növényeinket gazdagíthatjuk, de csökkenthetjük az általunk termelt szemét mennyiségét is!
Földünk termékenysége, morzsalékos, laza szerkezete fontos a növényeink fejlődéséhez. Biztosíthatjuk a megfelelő szerves anyagokat a komposztálással, talajtakarással, zöldtrágyázással, a talajlakó élőlények számára, azok pedig mindebből előállítják a növények fejlődéséhez szükséges, nitrogént, káliumot, foszfort, nyomelemeket. Ennek a természetes körforgásnak az eredménye a termékeny talaj. Ugyanilyen fontos a növények számára a levegő, napfény, és a víz.
Ha a kertünkben fűnyírás és sövénynyírás során keletkezett kerti nyesedéket nem a kukába dobjuk, hanem a bokrok, fák alatt, árnyékában szétterítjük, talajtakarásra használjuk (mulcsozás),  már majdnem felületi komposztálást végzünk.

A komposzt előnyei:
- javul a talaj szerkezete, ami elősegíti levegőzését,
- sötét színe segíti a talaj felmelegedését,
- a komposzt jelentős vízmegkötő képessége következtében javul a talaj vízháztartása,
- nő a talaj biológiai aktivitása,
- a komposztban található hormonhatású anyagok serkentik a növények fejlődését,
- nagyobb lesz a növények ellenálló képessége a kórokozókkal és növényi kártevőkkel szemben,
- a talaj tápanyagtároló képessége növekszik,
- lassú a tápanyag feltáródása, kicsi a kimosódás veszélye.
- tápanyag visszapótlásra, trágyázásra is kiválóan alkalmas,
- nem kell elégetni a feleslegessé vált ágakat, nyesedéket, falevelet, ezáltal a levegőt se szennyezzük,
- a komposztálás során a szemünk előtt zajlik a természet önfenntartó körforgása, amelynek mi aktív részesei vagyunk.

A természettől ellesett védekezés, és nagyszerű találmány a talajtakarás, vagy mulcsozás. A talaj nem szereti csupaszon kitenni magát az elemek hatásainak. Nyáron az erős napsütés szárító hatása, az elporladt földet ilyenkor elfújja a szél. Az erős esőzések összetömörítik, és megint csak lemossák a felső termékeny réteget. Télen pedig a fagy mélyen a talajba hatol és megállítja a talajélet folyamatait.
A mulcsozás a talajt mindenképpen megvédi az elemek támadásaitól, és romboló hatásától. Nagyszerű élőhely a humuszt létrehozó élőlények számára. Biztosítja a talaj laza szerkezetét, megőrzi a nedvességtartalmát, kevesebbet kell locsolni. Meggátolja a gyomok megerősödését, növeli a humusztartalmat. A növények nem sárosak a betakarításkor.
Többnyire a komposzttal dúsított és fellazított talajra fektetjük a talajtakaró anyagot. Ez lehet szalma, száraz fűnyesedék, levágott fűszernövények, kigyomlált növények, zöldtrágya növények, faforgács, őszi lomb, kövek, a díszkertbe kéregmulcs.
A humuszréteg biztosításával, és a mulcsozással elérhetünk egy olyan gazdag talajéletet, ahol ugyanúgy zajlanak a fel és leépülési folyamatok, mint a komposztban, és amely biztosítja a morzsalékos tápanyagban gazdag talajt, és így elbúcsúzhatunk az őszi ásástól.


Az ásással a felső 25-30 cm es levegőt igénylő mikroorganizmusokat, és talajlakókat leforgatjuk a mélybe, azaz mindent a feje tetejére állítunk. Ugyanakkor a gyökérzóna tápanyag ellátói, vagy akár az alsó élettelen réteg a felszínre kerülnek. Azaz teljesen összeomlik a talajunkban kialakult világ.
A télen szétporladt göröngyök az első nagy eső alkalmával összetapadnak így az ásás gyakorlatilag felesleges volt.
Olyan talajlazítást végezzünk, amely megőrzi az élővilágot - ehhez ásóvillát használjunk - ez is csak a tömör vályogos talajokon szükséges, melyek a rendszeres komposzt, mulcsozás, és az erjesztet növényi levek alkalmazásával néhány év alatt megváltoznak.


Az ásásra csak akkor lesz szükségünk, amikor művelésbe veszünk egy elhanyagolt kertet, vagy mezőt.
A kapálást, talajlazítást különböző méretű kultivátor-kapával, saraboló- toló kapával végezhetjük. Ennek van egy könnyített kerekes változata is. A saraboló kapával tisztán tarthatjuk az utakat, ágyásokat.
Az utakat a konyhakertben vagy szintén mulcsozzuk, vagy befüvesítjük, ez utóbbit rendszeresen nyírni kell, hogy a fű el ne vesse a magjait.
A puha takarás még lejtőn is,  meggátolja a csapadékvíz lefolyását, az utolsó csepp csapadék is a talajba szivárog. A mulcs lehetővé teszi a víz tárolását, csak a teteje szárad ki a takarónak, és biztosítja a vízellátást az egész vegetációs időszakban. 
A takarás előnye a gyomok távol tartása is. Ugyan itt is átnőnek, vagy a mulcsból kikelnek gyommagvak, de ezek eltávolítása nem ütközik nehézségbe a laza szerkezet miatt. A talajból átnövő gyomokat akkor tudjuk megakadályozni, ha az említett talajtakarást lelkiismeretesen elvégeztük.
Jelentősen nő a talajélet, az erős és egészséges növények, illetve az alkalmazott növényszaporítási módszerek, biztosítják a kisebb kártételt. A legjobb növényvédelem az egészséges növény, és ehhez a stressz mentes környezet vezet. A takarásos módszer csökkenti a stresszt, mivel kiegyensúlyozza a talaj felszínének a napi hőingadozását, és folyamatosan biztosítja a megfelelő nedvességet.
 
Mint a leírtakból is láthatjuk, komposztálással és mulcsozással sokat tehetünk környezetünkért, és azért, hogy gyermekeink egészséges növényeket fogyaszthassanak saját kertünkből!