Öntözőrendszer kiépítése telepítése

Automata öntözőrendszer kiépítése és telepítése

Automata öntözőrendszer tervezése, kivitelezése:

Mai világukban, mikor a vízkészlet véges, sokan gondolkodnak különféle csökkentő alternatívákban. A legtöbben azonban még most is kézzel öntöznek, amely tetemes vízpazarlással jár.

Az automata öntözőrendszer nem csak vizet spórol Önnek, hanem időt is, melyet így másra fordíthat.

Megkülönböztetünk csepegtető öntözést, mely az egyes növények tövéhez lassan juttatja ki a vizet, ez a talajfelszínen levő csepegtetőcsővel valósul meg, illetve az esőztető öntözést, mely kiemelkedő szórófejekkel történik, amelyek az öntözés után a földbe visszasüllyedve szinte láthatatlanok.

Ennek a kettőnek a kombinációja adja az öntözőrendszert, amely általában több zónából áll. A zónák azért szükségesek, hogy az egyes-eltérő vízigényű kertrészek elkülöníthetők legyenek egymástól. Ahol naposabb, ott többet kell öntözni, mint árnyékban, illetve máshogy locsoljuk a füvet és az ágyást. A lejtős területeken a többszöri kis adagban végzett öntözés javasolt, mert ez hasznosul a legjobban.

Az öntözőrendszer tervezése során, a helyszínen megnézzük az egyes kertrészeket (fény-árnyék, fű-ágyás, tájolás viszonylatában), mert ezeket máshogy kell öntözni.

Ezután megnézzük a vízkapacitást, nem mindegy mekkora nyomás áll rendelkezésünkre. Eldöntjük vezetékes hálózatról vagy kútról öntözzünk.

Fontos a vízminőség is, ahol nagyon vasas, ott vastalanítót érdemes betenni a rendszerbe.

Javaslatot teszünk, hová kellene csepegtető öntözés és hova szórófejes.

Ha az árajánlat elfogadásra került, kezdődhet a kivitelezés.