Legyen zöldségeskertünk!

 Az idősebbek biztosan emlékeznek arra, hogy bármekkora méretű volt régen egy kert, mindig jutott benne hely zöldségnek-gyümölcsnek. Ez sajnos mára már elfelejtődött, mivel az emberek rohannak, a világ felgyorsult. Mindenki a legjobbat szeretné adni gyermekeinek, unokáinak. Ki ne szeretne egészségesen élni?
A médiából folyamatosan azt halljuk, hogy mennyi vegyszert, kémiai anyagot viszünk be a szervezetünkbe. Ez ellen legegyszerűbben úgy védekezhetünk, ha saját kertünkben zöldségeket, gyümölcsöket termelünk. Hozzunk létre egy kis zöldségeskertet!


Az ehhez szükséges első lépéseket már egész kis területen megtehetjük, majd lépésről-lépésre növelhetjük megművelt területünk arányát aszerint, hogy mennyi idő jut a gondozásra, és mit szeretnénk megtermelni otthon.
Készíthetünk veteményeskertet sorokkal, vagy akár magaságyást is, amihez nem kell annyira lehajolni, ily módon kímélve a hátat.
Be lehet vonni a kertészkedésbe a gyerekeket, hogy felnőttként nekik már természetes legyen, hogy kertjükben zöldségeket is termelnek.
Egy négytagú családnak 100 m2 az ideális, amely ellátja őket zöldséggel, de természetesen bármekkora kiskert hasznos. Ha kezdő kertészek vagyunk, ne akarjunk rögtön, és mindent azonnal. Haladjunk lépésről lépésre.
Sokféle zöldséget termeljünk, de mindenből csak annyit, amennyit a család elfogyaszt. Ha kevés a hely, azokat részesítsük előnyben, amelyeket különösen kedvelünk, és amire a háziasszonynak szüksége van (petrezselyem, metélőhagyma, fokhagyma, saláta, paradicsom, fűszernövények).
A terület előkészítése:
Mindegy mekkora területen kezdjük el a kertészkedést, egy azonban biztos, a megfelelően előkészített talaj mindennek az alapja. Fontos, hogy zöldségesünk sok napot, és elegendő vizet is kapjon.
Mivel Leányfalu nagy része hegyen fekszik, a talaj elég köves, amelyektől meg kell szabadulnunk (akár körbe is rakhatjuk velük az ágyást). Ha a köveket eltávolítottuk, akkor ásóval vagy rotációs kapával fellazítjuk a talajt, hogy levegősebb legyen. Mindenképp ajánlatos valamilyen talajlazítót-, folyami homokot-, adnunk a földhöz, hacsak nem hozattunk jó minőségű termőföldet. Szerves anyagot, komposztot, trágyát keverjünk még bele, és ezzel forgassuk össze.
Ez után következik a gereblyézés, hogy kialakítsuk az aprómorzsás talajszerkezetet.
Ha nem magaságyást készítünk, osszuk a területet 120 cm széles ágyásokra és közöttük hagyjunk 30 cm-t az útnak. A kis ösvényeket be lehet borítani deszkával, fenyőkéreggel, hogy a közlekedést megkönnyítsük.
Gondoljuk át, milyen növényeket szeretnénk termeszteni, akár magról, akár palántát ültetve.
Gyermekeink nagy kedvencei a gyümölcsök, így ültethetünk szamócát, ribizlit, málnát, egrest, ezek az ágyás egyik szélen elférnek, ezáltal ösztönözzük a gyerkőcöket, hogy saját maguk kimenjenek és szüreteljenek.
Figyeljünk oda az öntözhetőségre, már előre gondoljuk át mivel és hogyan szeretnénk locsolni. Az elfoglalt embereknek mindenképpen ajánlott a programozható öntözőrendszer telepítése. Viszonylag olcsó, és sok bosszúságot takarít meg.
Fontos még a megfelelő növénytársítás, vannak olyan növények, amelyek jó hatással vannak egymásra, ezeket egymás mellé ültessük (sárgarépa-hagyma, bab-karalábé).
Több évig ugyanazon a területen termelve akkor érünk el megfelelő eredményt, ha vetésforgót alkalmazunk. Erről majd szó lesz a későbbiekben.
Egy kis lelkesedéssel és némi idő ráfordítással már egész kicsiben is sokat tehetünk családunk egészségéért, ezért megéri belekezdeni.