Kertépítés

kertépítés

Ahogy a házakat is építészmérnök tervezi, ugyanúgy a kertet is érdemes szakértőre bízni, ahhoz hogy jól használható és könnyen fenntartható legyen. Kertünk folyamatosan változik, a növények növekednek, fontos, hogy évek múlva is jól mutassanak. Ezért nem mindegy, hogy kire bízzuk kertünket.

Kertépítéskor a helyszínre kiszállva (elsősorban: Szentendre, Leányfalu, Tahitótfalu, Budakalász, Pomáz településeken valamint a Szentendrei szigeten (így Kisoroszi, Szigetmonostor, Pócsmegyer, Surány, Horány) és Budapest kertvárosias részein) megbeszéljük az elképzeléseket, teendőket és a végzendő munkáról árajánlatot készítünk.

Amennyiben az árajánlat elfogadásra került, kezdődhet a kertépítés. Attól függően, hogy milyen a kert jelenlegi állapota, kezdjük az átalakítást.

Kezdődhet:

-tereprendezéssel: a földmunka lehet gépi (JCB, Bobcat markolók),vagy kézi erővel (ásó, gereblye)

Ha a tereprendezéssel elkészültünk,(először a durva, majd finomabb földmunka), utána az ágyások, utak, egyéb kerti objektumok helyének kijelölése következik, majd kezdődhet azok kivitelezése.

Ha automata öntözőrendszer lesz, akkor annak is.

- az automata öntözőrendszer telepítése: időt és vizet spórol, nem leszünk a kert rabszolgái, hanem élvezzük minden előnyét. Szakemberünk megtervezi és kivitelezi a rendszert. 

Növénytelepítés:

A növények határozzák meg, hogy jól érezzük-e magunkat a kertben, ahhoz, hogy megfelelően fejlődjenek, szakszerűen kell elültetnünk őket. Elő kell készítenünk az ültető gödröt, szerves anyagot kell kijuttatnunk, fellazítanunk a gyökérlabdát és így elültetnünk a növényt, az optimális fejlődés elősegítése érdekében.

Füvesítés

A nagykönyv szerinti füvesítés hosszú előkészületet igényel, aki azonnali eredményre vágyik, annak a gyepszőnyeg lerakását ajánlom.

A fűmagvetés ősszel, talajmunkával kezdődik, majd tavasszal és nyáron, a gyommentesítéssel folytatódik. Ez lehet mechanikus –kézi, és vegyszeres - gyomirtóval. Ezt muszáj több alkalommal elvégeznünk ahhoz, hogy megkíméljük magunkat a későbbiek során a gondoktól.

Ezután a talaj felső 15-20 cm-nek átforgatása és a kövek eltávolítása következik.

Ha a talaj nem megfelelő célszerű termőföldet, trágyát, komposztot, illetve talajlazítókat beledolgoznunk, hogy elérjük a kívánt laza, tápanyagban gazdag szerkezetet. Ezeket géppel összeforgatjuk, tömörítjük. A tömörítés történhet hengerrel illetve taposással is.

Ezután kialakítjuk a megfelelő magágyat gereblyével és szórókocsi segítségével elvetjük a magot, majd ezután szintén gereblyézés, tömörítés következik.

Utána már csak a megfelelő öntözés van hátra és várhatjuk a szép zöld gyepünk kihajtását.

Mikor a kikelt gyep elérte a kb. 8 cm-t, megtörténhet az első fűnyírás. Ekkor maximálisan a levelek egyharmadát vágjuk le.

Ha valakinek ez a folyamat nagyon hosszúnak tűnne, annak a gyepszőnyegre van szüksége.

Gyepszőnyegezés

Ha azt szeretnénk, hogy azonnal zöldelljen kertünk, gyepszőnyegfektetéssel megoldható. Ez többletkiadással jár, de azonnali eredményt hoz.

A fűmagvetéssel szemben, bármikor létesíthetünk gyepszőnyeget, nincs évszakhoz, időhöz kötve. A gyep struktúrája egyenletes és sűrű lesz, a gyomosodás minimális, a talaj azonnal fűvel borított, így kevésbé lesz kitéve az elemeknek.

Az előkészítési munkálatokat itt sem tudjuk megspórolni, tehát talajunk megfelelő előkészítése a legfontosabb.

Ez ugyan úgy, mint fűmagvetésnél, a talaj előkészítésével kezdődik, majd a gyomirtással folytatódik.

A finom talajmunka után, mely a terület elgereblyézésével ér véget, mellyel kialakult az aprómorzsás talajszerkezet, kezdődhet a gyepszőnyeg lefektetése. Ez gyors és precíz folyamat.

Fektetés után fontos a megfelelő öntözés és a nyírás kb. 6-8 nap múlva.

Így szinte 1 nap alatt gyepünk lehet, ami kb. 2 hét alatt legyökerezik és ekkortól minden igénybevételnek kitehető.

 

Tavak, csobogók, patakok

egész kis kertben is létrehozható valamilyen vizes elem, a mikroklíma egész más lesz, az élővilág is gazdagabb.

Gyepszegélyek

Ahhoz, hogy kertünk jól használható legyen fontos, hogy minél kevesebb eszközzel karban tudjuk tartani. Ez igaz a fű és ágyás elválasztásához használt szegélyekre is. Nem szép látvány, ha a fű belenő a virágoskertbe, ezért egy szegővel jó őket egymástól elválasztani. Ezek általában süllyesztett szegélyek, hogy a fűnyíró végigtolható legyen rajta, mert akkor nem kell még külön fűszegélynyírót is használnunk.

Anyaguk szerint lehetnek betontérkőből, kockakőből, fából.

Kerti utak

Ha azt szeretnénk, hogy füvünk egyenletes maradjon, megfelelő kerti utak kialakítása nélkülözhetetlen, hogy egyik kertrészből eljussunk a másikba.

Az általunk készített ösvények lehetnek beton térkőből, kockakőből, terméskőből, fakorongokból, mulcsból, kavicsból, kinek melyik tetszik, illetve mi illik a kert hangulatához.