Közeleg a tavasz

Jön a tavasz-, virágba borul a kert

A hosszú téli hónapok után ki ne vágyna egy kis színre a kertjében, lakásában.

Alig várjuk, hogy kijuthassunk a szabadba, és rácsodálkozhassunk a természet erejére, egy-egy kis virág, fa szépségére.

Ha szeretnénk, hogy kertünk már egész korán színekkel teljen meg, ültessünk különféle hagymás növényeket, amelyek minden évben több és több kis virággal lepnek meg bennünket. Ezeket azonban ősszel ültessük el, hogy következő évben már gyönyörködhessünk a szebbnél-szebb virágokban. Jó, ha feljegyezzük kedvenceinket-, esetleg készítünk egy kis tervet, hogy milyen fajtákat, színeket szeretnénk látni-, így amikor az áruházakban ősszel hatalmas kínálattal találjuk szembe magunkat, könnyebb lesz a választás.

A legkorábban bukkan elő a téltemető, amely kis sárga virágaival üde színfolt lehet, ha hagyjuk elszaporodni. Jó helyen, nedves talajon a hangyák széthordják az apró magokat és egész virágszőnyeg alakulhat ki .

Vele szinte egy időben nyílik a hóvirág , amely sokunk kedvence, szintén évről-évre bokrosodik. Egyre több és több kis bókoló fehér harangocskával örvendeztet meg bennünket.

 Fontos, hogy ne a természetből gyűjtsünk, mivel védett növény, de sétáink során az erdőkben egész hóvirágmezővel találkozhatunk és gyönyörködhetünk bennük.

A teljesség igénye nélkül, a hagymások közül érdemes még krókuszt, fürtös gyöngyikét, tőzikét, csillagvirágot, nárciszt , jácintot,- amelynek illata betölti a szobát,- és tulipánt ültetnünk, így mindig lesz, olyan növény, amely éppen virágzik, és vágott virágként a szobát is díszítheti . Ha olyan nagy mennyiségben nem is ültetünk , mint Hollandiában, mindenképp csoportokban gondolkodjunk, mert úgy mutatnak igazán. A hollandoknál nagy hagyománya van a hagymásvirág termesztésnek, - hatalmas tulipánmezők, bemutató parkok létesültek, és innen kerül a legtöbb virághagyma Magyarországra.

A hagymások közé ültethetünk egynyári virágokat is – például árvácskát, nefelejcset, hogy azok elvirágzása után is látványos legye az ágyásunk.

Az eddigieken kívül az évelők is meghozhatják kertünkbe a tavaszt, ezek minden évben újult erővel virágoznak, egyre nagyobb telepeket alkotva.  Ilyen például a hunyor, az ibolya, a különféle kankalinok, a májvirág, és a tüdőfű.

A cserjék, fák is tartogatnak meglepetéseket, van olyan, amelyik már enyhébb teleken is elkezdheti a virágzást, hogy aztán kora tavasszal, teljes pompában díszítsen. Ilyen a varázsmogyoró , a kikeleti bangita, a korai lonc, ezek mindegyike erős illattal rendelkezik. Ha levágunk róluk egy ágat és bevisszük a szobába, édeskés illata betölti a teret. Talán a legismertebb cserje az aranyvessző, amely élénksárga virágaival mindennél jobban hirdeti a tavaszt.

A fák közül a bakafűz az egyik legkorábbi, amelynek vesszőit dekorálásra használjuk, barkáiból szobadíszt, koszorút készíthetünk.

Aztán ahogy telnek a napok, egyre több növény éled fel téli álmából és mutatja meg, hogy a tavasz végérvényesen beköszöntött és a természet újra tettre kész.