Füvesítsünk!-A szép gyep titka

A kert talán legfontosabb eleme a fű, mert ez adja meg a kert karakterét. Ha szép a gyepünk, mindenki a csodájára jár. Azt azonban tudnunk kell, hogy ahhoz, hogy igazán szép füvünk legyen nagyon sok munkára, odafigyelésre és időre van szükség.
Lassan elmúlik a kánikula. Az ősz kedvező időszak a gyep telepítésére, mivel a fű, az esőzések hatására megfelelően be tud gyökeresedni. El kell döntenünk, hogy azonnal szép felületet szeretnénk, vagy van időnk kivárni, amíg kinőnek a fűszálak. Első esetben a gyepszőnyeg telepítése javasolt, ami ugyan egy kissé drágább, viszont azonnali eredményt ad. Ezt tekercsben méterre, négyzetméterre lehet megvásárolni kertészetekben, termelőknél. Itt nagyon figyelni kell arra, hogy a megvásárlás után mielőbb leterítsék, mert gyorsan kiszárad és utána már nehezen jön helyre. A gyepszőnyeg telepítésnél, a megelőző műveletek azonosak a fűmagvetéshez szükségesekkel.
A másik lehetséges módszer, mely viszonylag újnak számít, az a hidrovetés. Ez a művelet egy gép segítségével történik, egy tömlőn keresztül juttatják ki a fűmagot, trágyát, nedvességmegtartó anyagot. Előnye, hogy a kelő fű nem szárad ki és egyenletesebb lesz. A gyepszőnyegterítésnél valamivel olcsóbb az ára. Érdemes utánanézni ennek is…
Végül, de nem utolsó sorban a hagyományos vetés a legelterjedtebb, melyet otthon mindenki házilag meg tud oldani, ha néhány szempontot figyelembe vesz. Álljon itt néhány hasznos tanács, pontokba rendszerezve:


1.    A gondos talaj-előkészítés mindennek az alapja!
 A terület talaját először fel kell lazítani, a köveket, egyéb anyagokat el kell távolítani. A gyomtalanítás nagyon fontos, mivel a gyomok gyorsabban nőnek, mint a fű, ezért ezt semmi esetre sem szabad elmulasztani. Totális gyomirtóval többször le kell kezelnünk a felületet, minimálisra csökkentve az újragyomosodást. Nem vagyunk feltétlen híve a permetezésnek, de manapság, amikor a globálisvilág nap, mint nap, ellát bennünket újabb, sohasem látott kártevőkkel, muszáj valahogy védekeznünk. Nagy segítőtársunk a Tél, már két éve nem jelentkezett, így a kártevők nem pusztulnak el tömegével, mint eddig, vígan élik világukat, sok bosszúságot okozva a kertben.
Amikor végeztünk a gyomokkal, dolgozzunk be szerves trágyát, komposztot, tőzeget a talajba, mert ez jó indítás a fűnek. Ha ezzel a fázissal megvagyunk, alaposan el kell gereblyéznünk a területet, hogy létrehozzuk az aprómorzsás talajszerkezetet, majd ezután a föld tömörítése következik, hengereléssel.
2.    A jól megválasztott fűmag szintén hozzátartozik a sikerhez, át kell gondolnunk, hogy mire szeretnénk használni a gyepet és ennek megfelelően választhatunk- sport, pázsit stb., keverékekből. Igazán szép gyepet csak világos, napos területen lehet létrehozni, mert ha a füvet nem éri elegendő fény, lassan kiritkul. Vannak helyek ahol felesleges a gyeppel kísérletezni, például mély árnyékos helyeken, vagy diófák alatt. Ezeken a részeken alkalmazzunk más talajtakarókat, például borostyánt, vagy alakítsunk ki burkolt pihenő helyet.
A fű vetése történhet kézzel, vagy kis kézikocsival. A kiszórás után a magokat sekélyen a talajba kell gereblyézni, hengerelni.
3.    Az öntözés elengedhetetlen része annak, hogy gyepünk szép legyen. A vetés után akár napi kétszer is locsolhatunk hőmérséklettől függően, később azonban, ha már beállt a gyep, jobb ritkábban, és bővebben öntözni, mert akkor a gyökerek mélyebbre hatolnak, és jobban fogják bírni a szárazságot is.
Igyekezzünk minél korábban, napkelte előtt locsolni, mert így nem fog kiégni a fű és a párolgási veszteség sem lesz jelentős. Jártunk olyan kertekben is, ahol naponta kétszer öntözték a gyepet, több mint félóráig. Fölösleges, és káros. Kirohad a fű, a gyökerek nem hatolnak elég mélyre, nem lesz ellenálló, ha valami miatt vízhiány lép fel, a gyep kipusztul.
4.    Tápoldatozás, trágyázás. Már a vetéskor érdemes, egy hosszú lebomlású indító trágyát adagolni, mert ez egy darabig ellátja a füvet tápanyaggal. A későbbiek során évente egyszer-kétszer juttassunk ki hosszú lebomlású műtrágyát, vigyázva, mert a túladagolással könnyen kiégethetjük a füvet. Ha kertünkben van komposztáló, ebből is tehetünk a fűre, meghálálja.

5.    Nyírásnál figyeljünk oda, hogy amikor a gyep eléri a 6-8 cm-t, már vághatjuk is. A fűnyíró kése legyen mindig éles, különben csak tépi a füvet. Legjobb a mulcsozós fűnyíró, amely a levágott füvet aprítva visszajuttatja, ezzel is táplálva, lazítva a talajt. Attól függően, hogy milyen mértékben nő a fű, hetente-2 hetente nyírjuk.

6.    A gyepszellőztetés évente egyszer szintén jót tesz a fűnek, mert fellazítja az összetömörödött talajt, és a füvet ismét levegőhöz juttatja. Ezt a műveletet tavasszal vagy ősszel érdemes elvégezni, ilyenkor rengeteg elhalt fűszáltól, mohától megszabadulhatunk. Fontos, hogy a talajba bele is vágjon a szellőztető, a mélységet be lehet állítani.

7.    A legprofibb, leglelkiismeretesebb kézi locsolás sem tud versenyezni egy automata öntözőrendszerrel és a szép fűnek kell az egyenletes locsolás. Amennyiben jó szakember telepíti, a rendszer lényegesen takarékosabban juttatja ki a vizet a gyepre. Igaz, hogy több százezer forintos beruházást jelent, de ez előbb-utóbb megtérül a kisebb vízdíjban, és mivel automata, nem leszünk a kert rabszolgái sem.

8.    A szép gyep feltétlenül igényli évente legalább egyszer a szakember jelenlétét. Sok hobbykertész remekül érti a dolgát, de nyilván nincs akkora rálátása a dolgokra, mint a profiknak, akik sok kertben, sok aktuális tapasztalatot gyűjtenek. Így megelőzhetünk sok felesleges kiadást és bosszúságot, vagyis érdemes egyszer-egyszer rászánnunk a szakemberre egy kisebb összeget.

9.    Nagytestű kutyák járőrözési útvonalán ne akarjunk angolgyepet. Aki szép kertet szeretne, üde, zöld fűvel, kedvenceit kénytelen lesz szabályok közé szorítani. A kistestű kutyusok nem sok vizet zavarnak, elég, ha szerteszét hagyott ürüléküket, hetente kétszer-háromszor összeszedjük, de a nagytestű kutyák rendszeres taposásával nehéz mit kezdenünk. A megoldás, hogy a kutyus is jól érezze magát, és mi se bosszankodjunk, vagy lemondunk a szép pázsitról, vagy megosztjuk a kertet a kedvenc és a szép fű között.

10.    Nem tudjuk elkerülni a rendszeres gyomirtást, amennyiben ragaszkodunk az egységes, gyönyörű gyephez. A szomszédokat nem tudjuk megválogatni, így akármilyen lelkiismeretesek vagyunk, a szelek szárnyán kapunk tőlük gyomokat. Sok kiváló szer létezik a kétszikűek ellen, a gazdaboltok szakemberei szívesen segítenek nekünk a legmegfelelőbb választásban.

Igaz, sok mindenre figyelnünk kell, hogy füvünk mindig szép legyen, de a szép zöld gyep látványa megéri a sok fáradozást!